Ana Brnabić: Timu "Pustinjske kuće" potrebna finansijska pomoć države

April 27th, 2018.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas na Arhitektonskom fakultetu predstavljanju projekta „Pustinjska kuća“, s kojim je tim studenata tog i još četiri fakulteta ušao u finale takmičenja u Dubaiju.

 

 

Kuća, prilagođena ekstremnim klimatskim uslovima Bliskog istoka, ima sopstveno napajanje strujom, projekat je na kome se radi dve godine, a vođa tima profesor Nataša Ćuković Ignjatović rekla je da je u toku procedura dobijanja dozvola kako bi bilas izgrađena u Dubaiju.

Ona je ukazala da je sada timu potrebna finansijska pomoć države i privrede, jer dalje ne mogu sami.

Realizacija ovakog projekta bila bi prilika da se promeni pozicija naše zemlje u smislu pokazivanja potencijala, nasučno-tehnološkog i privrednog, rekla je Ćuković.

Predstavljanju je prisustvovao i ministar bez poreteflja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je obećao da će Vlada pomoći projekat u skladu sa mogućnostima, i pozvao privrednike da se priključe, jer će im to biti najbolja reklama na Bliskom istoku.

 

 

U finalnu fazu takmičenja ušao je 21 tim sa 36 univerziteta iz 14 zemalja.

U timu beogradskog univerziteta su, pored onih sa Arhitektonbskog, studenti Građevinskog, Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološkog fakulteta.

 

source: Danas