Nastavljamo put do Dubaija

September 27th, 2017.

Do sada ste imali prilike da čitate o izuzetnom uspehu studenata našeg fakulteta, koji su se plasirali na međunarodno takmičenje – Solar Decathlon Middle East. Nastupajući pod nazivom Tim TWIST BOX, prvi su predstavnici naše zemlje na ovom prestižnom i jedinstvenom događaju, koji će biti održan u Dubaiju 2018. godine. Takmičenje iziskuje kontinuirani dvogodišnji rad na razvoju projekta, a krajnji ishod je realizacija i upotreba multifunkcionalnog solarnog paviljona.

TWIST BOX TIM ČINE STUDENTI I PROFESORI SA ARHITEKTONSKOG FAKULTETA, ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA, GRAĐEVINSKOG FAKULTETA, MAŠINSKOG FAKULTETA, KAO I TEHNOLOŠKO-METALURŠKOG FAKULTETA. | FOTO: M.BULATOVIĆ

Plasiravši se među 21 najbolju ekipu, u saradnji sa kolegama sa drugih fakulteta, nastavljaju da nižu uspehe.

Usledile su dve kontrolne predaje radnog materijala – Deliverable#1 (06.12.2016.) i Deliverable#2 (08.03.2017.), za koje je naš tim dobio visoke ocene od strane žirija i organizatora takmičenja, a zatim i podjednako uspešno učešće Tima na prvoj međunarodnoj radionici – Workshop #1, organizovanoj u Dubaiju od strane DEWA (Dubai Electricity and Water Authority) i WGEO organizacije (World Green Economy Organization), u periodu od 30. aprila do 1. maja 2017. godine. Ekipa TWIST BOX pokazala je da, što se tiče kreativnosti, veštine i znanja, stoji rame uz rame sa najpoznatijim univerzitetima sveta.

PROJEKAT MULTIFUNKCIONALNOG SOLARNOG PAVILJONA TWIST BOX
TIM ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU, FINALIST TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 – TWIST BOX

Izabravši atraktivan dizajn kao umetnički izraz skrenuli su pažnju žirija, ali i stvorili sebi dodatne izazove. Sada kada je idejno rešenje privedeno kraju, potrebno je posvetiti se procesu realizacije projekta, odgovoriti na sve zahteve koje pred realizciju postavlja inventivno i atraktivno rešenje.

Inicijalni tim TWIST BOX-a se i dalje menja i proširuje, te se članovima arhitektonskog i elektrotehničkog fakulteta, priključuju i profesori i studenti tehnološkog, mašinskog i šumarskog fakulteta, kao i različite organizacije koje svojim sredstvima ili veštinama žele da pomognu našim studentima.

PREDSTAVNICI TWIST BOX TIMA NA PRVOJ RADIONICI U DUBAIJU, 30.04.-01.05.2017. | S LEVA NA DESNO: NEMANJA BRZAKOVIĆ – VOĐA STUDENTSKOG TIMA, SAŠA PERIŠIĆ – MENADŽER KONSTRUKCIJA I TAMARA KOSTIĆ – KAPITEN TAKMIČENJA.
PREDSTAVNICI TWIST BOX TIMA NA PRVOJ RADIONICI U DUBAIJU, 30.04.-01.05.2017. | S LEVA NA DESNO: DOC. DR BUDIMIR SUDIMAC – PREDSTAVNIK UPRAVE ARHITEKTONSOG FAKULTETA I MENADŽER ZA SPONZORSTVA, NEMANJA BRZAKOVIĆ – VOĐA STUDENTSKOG TIMA, TAMARA KOSTIĆ – KAPITEN TAKMIČENJA, DOC. DR NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ – FAKULTETSKI SAVETNIK I MENADŽER PROJEKTA I SAŠA PERIŠIĆ – MENADŽER KONSTRUKCIJA

Zahvaljujući tome održana je radionica u saradnji sa Maverick korporacijom, kako bi članovima TWIST BOX tima bila omogućena bolja organizacija timskog rada, i kako bi članovi stekli potrebne veštine za rad i koordinaciju poslova u timu.

RADIONICA U SARADNJI SA MAVERICK KORPORACIJOM

Akcenat kontrolne predaje Deliverable#3 (19.09.2017) je bio na izradi makete i audio-vizuelnog materijala.

Deo tima angažovan na ovim zadacima svakodnevno je vredno radio, kako bi uspeo da u kratkom roku proizvede model paviljona u razmeri 1:25 i da široj javnosti prikaže prvu sliku o konceptu, dispoziciji i formi objekta. Maketa je uz pomoć firme DHL uspešno transportovana do Dubaija, čak i pre datog roka.

U sredu, 20.09.2017. godine članovi Twist Box tima imali su priliku da ugoste i ministra za inovacije i tehnološki razvoj, gosp. Nenada Popovića, koji ih je posetio u radnoj atmosferi. Osim što se tom prilikom upoznao sa glavnim konceptom takmičenja, i samim projektom, iskoristio je priliku i da popriča sa rukovodiocima tima, kao i sa dekanom arhitektonskog fakulteta, dr Vladanom Đokićem.

Ministar je ovom prilikom pružio podršku našim predstavnicima na prestižnom međunarodnom takmičenju, Solar Decathlon Middle East, najavljujući dalju saradnju. Takođe, pozvao je tim da aplicira za budžetske fondove za inovacije, kako bi stekli sredstva za realizaciju paviljona i tako povećali  svoje šanse za što uspešnije učešće na Solarnom Dekatlonu.

NENAD POPOVIĆ, MINISTAR ZA INOVACIJE I TEHNOLOŠKI RAZVOJ, U POSETI TWIST BOX TIMU NA ARHITEKTONSKOM FAKULTETU U BEOGRADU. | FOTO: M.BULATOVIĆ

Sastavni deo razrade projekata podrazumeva promociju takmičenja, timova, paviljona, primenjenih inovativnih tehnoloških rešenja, kao i podizanje svesti o značaju zelene arhitekture za budućnost struke.

Organizatori SDME su u okviru takmičarskih aktivnosti predvideli učešće na velikim međunarodnim manifestacijama, koje će biti održane ovog oktobra u Dubaiju – Dubai Solar Show, World Green Economy Summit (WGES) i Water – energy – technology – environment expo (WETEX 2017), gde će najširoj svetskoj javnosti biti predstavljeni projekti i timovi koji se takmiče, zajedno sa svim pojedinačnim primenjenim tehnologijama.

U skladu sa osnovnim ciljem samog Dekatlona, a to je povećanje svesti o značaju energetski efikasnog projektovanja, Twist Box će se u narednom periodu pobrinuti da i domaćoj publici približi celokupnu ideju takmičenja, svog projekta i tehnoloških inovacija na naučnim skupovima i dešavanjima u glavnom gradu –„Nedelja zelene gradnje”, 27. septembar, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Prvi međunarodni kongres – „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“, 7-8. oktobar, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, „KGH”, 6-8. decembar, Sava Centar, Beograd, „Festival nauke”, 14 -17. decembar 2017. godine, Beogradski sajam.

Dosadašnji uspesi i pozitivne kritike bili su veliki podsticaj da se nastavi dalje. Više od pola puta je već pređeno, ali ono što predstoji je još mnogo uloženog truda i zalaganja. Stoga, još jednom koristimo priliku da pozovemo sve one koji su zainteresovani da nam pomognu i da nam se pridruže u ovom uzbudljivom poduhvatu!

Projekat se nastavlja…