Podrška kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj

September 20th, 2017.

U sredu, 20.09. clanove Twist Box tima je u radnoj atmosferi posetio ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popovic.

Osim što se ovim putem upoznao, kako sa glavnim konceptom takmicenja, tako i sa samim projektom, iskoristio je priliku da poprica sa rukovodiocima tima, kao i sa dekanom arhitektonskog fakulteta, dr Vladanom Ðokicem. Ministar je prilikom posete pružio podršku našim studentima, najavljujuci dalju saradnju. Takode, pozvao je naš tim da aplicira za budžetske fondove za inovacije, kako bi ovim putem stekli sredstva za realizaciju paviljona i tako povecali svoje šanse za što uspešnije ucešce na Solarnom Dekatlonu.

 

Projekat „Twist box“ je odličan primer timskog rada i saradnje studenata i profesora sa različitih fakulteta Beogradskog univerziteta. On je primer inovativnosti i poznavanja savremenih tehnologija mladih srpskih studenata, izjavio je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je dodao da su studenti pokazali da imaju talenat da projektuju inovativna rešenja koja mogu da promene način života ljudi u budućnosti.

Ministar je tokom današnje posete Arhitektonskom fakultetu, gde je razgovarao sa studentima i mentorima inovativnog projekta „Twist box“, podsetio da je u ovom projektu učestvovalo više od 100 studenata i profesora sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološkog i Šumarskog fakulteta, kao i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

“Želimo što više ovakvih projekata, gde imamo primer uspešnog timskog rada šest fakulteta i sto studenata. Oni su naši abasadori nauke i primenjivog znanja“, rekao je Popović.

U okviru projekta „Twist box“ tim studenata i njihovih mentora osmislio je i projektovao inovativno rešenje „Solarne kuće“ koje se plasiralo u finale prestižnog takmičenja “Solar Dechatlon Middle East” koje će sledeće godine biti održano u Dubaiju.

Ministar Popović je kao važnu činjenicu napomenuo da će svi paviljoni sa ovog takmičenja, kao i „Solarna kuća“ koju su projektovali studenti Beogradskog univerziteta, biti izloženi i tokom svetske izložbe „Expo 2020“ koja se 2020. godine održava takođe u Dubaiju.

“Jačanje veze između nauke i privrede je veoma važno i za te kompanije i za čitavu državu. Kroz uvođenje inovacija i novih tehnologija u poslovanje privatnog sektora, Srbija podiže svoju međunarodnu konkurentnost i time stvara uslove za novo zapošljavanje mladih u visokotehnološkim sektorima”, zaključio je Popović.

“Zato pozivam predstavnike privatnog sektora da podrže ovaj projekat, jer je to odlična prilika za njihovu promociju na tržištu Bliskog istoka”, naglasio je Popović. On je pozvao kompanije u Srbiji da se povežu sa fakultetima, institutima i naučno-istraživačkim organizacijama, jer je to, prema njegovim rečima, prilika da unaprede svoje poslovanje.

sources: