Podrška ministra Nenada Popovića - kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

September 20th, 2017.

Nenada Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj: „Pustinjska kuća“ odličan primer timskog rada i inovativnosti studenata

„Projekat Twist Box je odličan primer timskog rada i saradnje studenata i profesora sa različitih fakulteta Beogradskog univerziteta. Ovaj projekat je primer inovativnosti i poznavanja savremenih tehnologija mladih srpskih studenata. Oni su pokazali da imaju talenat da projektuju inovativna rešenja koja mogu da promene način života ljudi u budućnosti”, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je tokom posete Arhitektonskom fakultetu, u sredu 20.09.2017. godine, gde je razgovarao sa studentima i mentorima inovativnog projekta Twist Box, podsetio da je u ovom projektu učestvovalo više od 100 studenata i profesora sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološkog i Šumarskog fakulteta, kao i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

„Želimo što više ovakvih projekata, gde imamo primer uspešnog timskog rada šest fakulteta i sto studenata. Oni su naši ambasadori nauke i primenjivog znanja“, rekao je Popović.

U okviru projekta Twist Box tim studenata i njihovih mentora osmislio je i projektovao inovativno rešenje „Solarne kuće” koje se plasiralo u finale prestižnog takmičenja „Solar Decathlon Middle East” koje će sledeće godine biti održano u Dubaiju.

Ministar Popović je kao važnu činjenicu napomenuo da će svi paviljoni sa ovog takmičenja, kao i „Solarna kuća“ koju su projektovali studenti Beogradskog univerziteta, biti izloženi i tokom svetske izložbe „Expo 2020“ koja se 2020. godine održava takođe u Dubaiju.

„Zato pozivam predstavnike privatnog sektora da podrže ovaj projekat, jer je to odlična prilika za njihovu promociju na tržištu Bliskog istoka”, naglasio je Popović. On je pozvao kompanije u Srbiji da se povežu sa fakultetima, institutima i naučno-istraživačkim organizacijama, jer je to, prema njegovim rečima, prilika da unaprede svoje poslovanje.

„Jačanje veze između nauke i privrede je veoma važno i za te kompanije i za čitavu državu. Kroz uvođenje inovacija i novih tehnologija u poslovanje privatnog sektora, Srbija podiže svoju međunarodnu konkurentnost i time stvara uslove za novo zapošljavanje mladih u visokotehnološkim sektorima”, zaključio je Popović.

(Saopštenje kabineta Nenada Popovića, ministra za inovacije i tehnološki razvoj)