Pustinjska kuća u Beogradu

December 13th, 2017.

Kako izgleda savršena kuća koja svu energiju dobija od sunca, kako se razne kuće širom sveta prilagođavaju klimatskim uslovima, samo su neka pitanja iz održive arhitekture, a odgovore na njih dobiće posetioci Festivala nauke 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

 

Tim sastavljen od studenata sa Beogradskog univerziteta osmislio je pustinjsku kuću koja će biti predstavljena na velikom međunarodnom takmičenju u Dubaiju, a pre toga na Festivalu nauke.

O tome kako izgleda pustinjska kuća i šta će posetioci Festivala nauke moći da vide razgovarali smo sa Bojanom Stanković, asistentom Arhitektonskog fakulteta.

Na Festivalu nauke biće predstavljen Solarni paviljon. Reč je zapravo o projektu koji je osmišljen u Beogradu a prilagođen je specifičnoj klimi Dubaija, možete li nam nešto više reći o tome?

Naša postavka na Festivalu nauke zapravo je umanjena i pojednostavljena verzija projekta na kome radimo zajedno sa kolegama sa nekoliko tehničkih fakulteta već više od godinu dana, i koji bi naredne godine trebalo da bude realizovan u Dubaiju, u okviru međunarodnog takmičenja univerzitetskih timova Solar Decathlon Middle East – SDME 2018.

Reč je o veoma prestižnom i zahtevnom takmičenju koje postoji već 15 godina i do sada je održavano na više lokacija u Americi, Evropi i Aziji, a u novembru 2018 godine će se prvi put održati u Dubaiju.

Multidisciplinarni studentski timovi takmiče se u osmišljavanju i izgradnji energetski nezavisnog paviljona, koji funkcioniše isključivo korišćenjem solarne energije.

U veoma jakoj konkurenciji idejnih rešenja bira se dvadesetak projekata koji će se razrađivati i u danima održavanja takmičenja biti izgrađeni od strane studenata – dekatlonaca.

Solar decathlon, u prevodu solarni desetoboj, nosi to ime zato što se projekti nakon izgradnje testiraju u deset kategorija, od dizajna, preko energetske efikasnosti do inovativnosti tehničkih rešenja.

Naš projekat, paviljon pod nazivom Twist Box, i tim studenata sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta, do sada je uspešno prošao faze takmičenja koje su se ticale osmišljavanja, razrade i prezentacije projekta.

Šta će tačno posetioci Festivala nauke biti u prilici da vide?

Posetioci festivala biće u prilici da ušetaju u naš paviljon i obiđu umanjenu i pojednostavljenu verziju projekta Twist Box. Karakteristična spoljna opna kuće zagonetno će sakrivati unutrašnjost paviljona, koji će sadržati edukativnu postavku.

Unutra će posetioci moći da kroz VR naočare ušetaju u 3D prikaz i sagledaju kako će naša pustinjska kuća izgledati kada bude sagrađena, da vide maketu kuće, kako izgleda i funkcioniše solarni panel koji će kuću snabdevati električnom energijom…

Takođe, saznaće kako se to razne kuće širom sveta prilagođavaju klimatskim uslovima, kako planiramo da našu pustinjsku kuću rashladimo, kako to da će u našoj kući utičnice biti bezbedne, kako svetlost može da se koristi za prenos informacija, čemu služi i od čega planiramo da napravimo belu spoljašnju opnu kuće… 

Na Festivalu nauke posetioci će moći da naprave održivu kuću, kako će to zapravo izgledati?

Interaktivni deo postavke obuhvata ne samo virtuelne 3D prikaze Twist Box paviljona, već i edukativne sadržaje.

Edukativni sadržaj pod nazivom ArhiPuzzle predstavlja igru koja u formi 3D slagalice omogućava posetiocima da se upoznaju sa osnovnim principima projektovanja: usklađivanje rasporeda prostorija i izgleda fasade sa orijentacijom kao i logična funkcionalna organizacija stana.

Takođe, još jedna edukativna igra pokušaće posetiocima da približi raznolikost tradicionalnih kuća širom sveta i načine na koje se u različitim delovima sveta kuće prilagođavaju klimatskim uslovima.

U igri koju smo nazvali ‘’Kuća i klima’’ na mapi sveta biće zadatak rasporediti tradicionalne kuće sa predelima u kojima se javljaju.

Kakva je zapravo danas veza i odnos nauke sa arhitekturom, urbanizmom i zašttitom životne sredine?

Nauka sve više prostora dobija u istraživanjima koje oblikuju savremenu arhitekturu. Veza ekoloških principa zaštite životne sredine, urbanističkog planiranja i arhitekture nikad nije bila značajnija. Od izučavanja termičkih principa funkcionisanja različitih arhitektonskih i urbanističkih sklopova, iskustava tradicionalnih sklopova i materijala, efikasnih tehničkih sistema koji omogućavaju korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, preko integrativnih modela projektovanja u cilju stvaranja što sveobuhvatnijih rešenja, i optimizacije konstrukcije i materijalizacije savremenih arhitektonskih objekata radi uštede u materijalu i energiji utrošenoj pri izgradnji, nauka je sve više prisutna u arhitekturi i urbanizmu.

Danas je nezamisliva realizacija bilo kog kompleksnog i inovativnog arhitektonskog projekta bez uključivanja različitih interdisciplinarnih ekspertiza u oblastima simulacije energetskih performansi, optimizacije konstrukcije, procene uticaja na životnu sredinu, analize životnog ciklusa materijala od kojih se objekti grade itd.

Potrebna podrška

„Sada nam predstoji poslednja, i ujedno najzahtevnija faza, a to je izgradnja paviljona, prvo probno u Srbiji, a zatim demontaža, transport i ponovna izgradnja u Dubaiju, u novembru naredne godine za vreme takmičenja. To će biti nemoguće bez novčane i tehniče podrške zainteresovanih kompanija i državnih institucija. Prezentaciju paviljona na ovogodišnjem Festivalu nauke koristimo kao priliku da zainteresujemo sve posetioce ove sjajne manifestacije da nas podrže u realizaciji ovog poduhvata“.poručuje sagovornica Danasa.

source: Danas