"Пустињска кућа" у финалу соларног такмиченја у Дубаију, држава обећава помоћ

April 27th, 2018.

Паметна кућа коју је направио студентски тим „Твист бокс“ је у финалу светског архитектонског такмичења – „Соларни десетобој Блиски исток“. Премијерка Ана Брнабић и министар Ненад Поповић били су на промоцији те паметне куће и позивали привредне компаније да подрже наше студенте, да је саграде и оду у Дубаи.

 

„Пустињска кућа“ наших студената је иновативна, технолошки потпуно паметна, енергетски ефикасна и самоодржива. Модерног је ентеријера, а има и електрични пуњач за аутомобил. Потпуно је прилагођена тропским условима живота и оцењиваће је у десет категорија.

 

Срећко Андријанић, студент Архитектонског факултета у Београду, каже да се у кући налази све што је потребно шесточланој породици.

„Оцењује се на самом такмичењу коришћење куће и спремање вечере, пере се веш, све те неке дневне активности, односно гледа се да ли то кућа може да поднесе енергетски у смислу соларне енергије и воде која се сакупља“, рекао је Андријанић.

Вођа пројекта Наташа Ћуковић Игњатовић, доцент Архитектонског факултета, каже да ће пројекат бити изложен у највећој соларној електрани у свету, где они сада праве такозвану енергетску променаду.

 

„Направили су велики истраживачки центар и промо центар и заправо на том шеталишту између та два центра биће саграђени сви ти објекти“, каже Наташа Ћуковић Игњатовић.

До такмичења има шест месеци, а Влада је потврдила да ће кућа наших студената представљати Србију и на привредној Експо изложби у Дубаију 2020. године. Али за њену реализацију треба новца. 

Министар Ненад Поповић каже да ће Влада Србије делимично, колико је у могућности, подржати пројекат.

„Мислим да је веома важно да ми заинтересујемо целокупну српску привреду, која има могућности да помогне ове пројекте и на овај начин се рекламирају како би свој потенцијал показали на једном изванредном тржишту“, рекао је Поповић.

„Велики посао је урађен у претходне две године и ми бисмо заиста желели да позовемо све који би могли да нам помогну да овај посао доведемо до краја и да овај павиљон буде изграђен у Дубају у новембру ове године“, рекао је Владан Ђокић декан Архитектонског факултета у Београду.

У прављењу „Пустињаске куће“ учествовало је 100 студента са пет београдских факултета – архитектуре, електротехнике, грађевине, машинства и технологије.

 

source: RTS