Srpska pustinska kuća u finalu takmičenja u Dubaiju

February 16th, 2017

Projektom solarne pustinske kuće, studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu izborili su učešće u finale uglednog međunarodnog takmičenja u Dubaiju ’Solar Decathlon Middle East’.

U konkurenciji 20 najprestižnijih fakulteta sveta, studenti iz Srbije pokušaće da na najbolji način prikažu novi pogled na pitanje savremene, održive, zelene gradnje i energetske efikasnosti.

 

Tokom takmičenja oni će morati da izgrade upotrebljivu, funkcionalnu i samodovoljnu kuću u pustinjskom ambijentu. Pored predstavljanja žiriju, kuća će biti i demonstracioni paviljon za širu javnost koja će videti primenu novih tehnologija u građevinarstvu.

 

 

Prvi korak je predstavljanje makete solarne kuće u Dubaiju u oktobru sa 2.000 izlagača iz celog sveta. Zahvaljujući podršci kompanije DHL maketa će bezbedno stići na željenu lokaciju.

Foto: Maja Bulatović/Arhitektonski fakultet u Beogradu

– Projekat je izazovan i zanimljiv. Koliko smo mogli upoznali smo se sa zemljom, narodom, klimom. Posle predstavljanja makete, sledi sklapanje kuće u Beogradu, i verujemo da ćemo imati priliku da je prikažemo građanima, pa onda rasklapanje i odlazak na takmičenje – rekla je Nataša Ćuković Ignjatović, rukovodilac projekta i docent na Arhitektonskom fakultetu.

 

– I sam plasman u finale je sjajan uspeh, mnogo nam znači što ćemo se boriti protiv najprestižnijih fakulteta iz Bordoa, Ajndhovena, Napulja – dodaje Nataša.

 

Solarna pustinjska kuća ima oko 80 kvadrata, predviđena je za stanovanje tri generacije ili šest osoba. Veliki doprinos kompletnom timu sa Arhitektonskog fakulteta pružili su i profesori i diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinsakog, Šumarskog i FON-a u Beogradu.

Foto: Maja Bulatović/Arhitektonski fakultet u Beogradu

source: Ženska TV