Samoodrživa kuća srpskih studenata u finalu u Dubaiju

April 24th, 2018.

BEOGRAD – Projekat pustinjske samoodržive kuće koju su osmislili studenti iz Srbije, našao se u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja “Solar Decathlon Middle East 2018” u Dubaiju.

Na tom projektu, koji je započet pre dve godine, zajedno su radili studenti Mašinskog, Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta, a srpski tim trenutno ima finansijskih poteškoća za odlazak na finalni deo takmičenja, koje će u Dubaiju biti održano u novembru, saopštio je Mašinski fakultet.

 

 

Mentor tima sa Mašinskog fakulteta Aleksandra Sretenović kaže da tim ima problema sa prikupljanjem finansija koje su neophodne za izgradnju samoodržive kuće u Beogradu, puštanje u rad svih sistema, njegovo testiranje, demontažu, transport i ponovnu montažu u Dubaiju.

“Nadamo se da ćemo uz podršku nadležnog ministarstva i drugih sponzora ovaj problem rešiti i da će Univerzitet u Beogradu dobiti priliku da se takmiči na ovom prestižnom takmičenju koje se održava u novembru ove godine”, istakla je Sretenović.

Tokom trodnevne internacionalne radionice u Dubaiju, koja je održana u aprilu, projekat srpskog tima je proglašen za “atraktivan i prepoznatljiv”.

“Sve dosadašnje faze našeg projekta su ocenjene pozitivno, uključujući i deo koji obuhvata termotehničke instalacije za koji je zadužen tim Mašinskog fakulteta koji broji više od 10 master studenata”, izjavila je Sretenović.

Članovi tima Univerziteta u Beogradu razgovarali su sa predstavnicima kompanije “ARAMEX” o mogućnostima transporta kuće iz Beograda u UAE, ali i posetili solarni park i naučno-istraživački centar gde se vrše ispitivanja vezana za solarne panele, kao i laboratoriju za ispitivanje i razvijanje robota.

Na tom takmičenju, koje će biti održano u novembru u Dubaiju, učestvovaće 21 tim iz 15 zemalja.

 

source: RTV