Srpski studenti na muci - Njihov projekat bi donosio milione, ali se pojavio ozbiljan problem

April 24th, 2018.

Tim studenata iz Srbije je sa projektom samoodržive kuće ušao u finale najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja “Solar Decathlon Middle East”, koje će se održati u novembru u Dubaiju. Međutim, kako ističu na fakultetu, budućnost ovog projekta zavisi od novca.

 

Tim, koji čine studenti i mentori sa Mašinskog, Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta, učestvovao je na radionici međunarodnog multidisciplinarnog takmičenja “Solar Decathlon Middle East” u Dubaiju i njihov projekat, na kome rade već dve godine, našao se u finalu.

 

 

Kako ističu na Mašinskom fakultetu, tokom trodnevne radionice, na kojoj su učestvovali i predstavnici vodećih kompanija i ocenjivači na takmičenju, razmatrane su dosadašnje aktivnosti na projektu.

– Univerzitet u Beogradu, kao i Mašinski fakultet predstavljeni su u najboljem svetlu, a sam projekat “Twist Box” je ocenjen kao atraktivan i prepoznatljiv. Sve dosadašnje faze našeg projekta su ocenjene pozitivno, uključujući i deo koji obuhvata termotehničke instalacije za koji je zadužen tim Mašinskog fakulteta koji broji više od 10 master studenata – izjavila je doc. dr Aleksandra Sretenović, mentor dela tima sa Mašinskog fakulteta.

 

Prema njenim rečima, prvi dan radionice bio je rezervisan za upoznavanje sa organizatorima i ostalim timovima, dok su drugog dana članovi tima iz Srbije razgovarali sa predstavnicima firme koja se bavi logistikom o mogućnostima transporta kuće iz Beograda u Ujedinjene Arapske Emirate. Posetili su i solarni park i naučnoistraživački centar gde se vrše ispitivanja vezana za solarne panele, kao i laboratoriju za ispitivanje i razvijanje robota.

 

 

– Trećeg dana radionice održane su privatne sesije sa stručnjacima iz svih oblasti bitnih za završetak projekta. Na ovim sastancima smo diskutovali o važnim pitanjima vezanim za projekat i detaljno analizirali zadatke koji se od nas očekuju kako bi se ova kuća uspešno sagradila i pustila u rad – navela je dr Sretenović.

 

 

Međutim, ona ukazuje da tim i dalje ima ozbiljnih problema sa prikupljanjem finansija koje su neophodne za izgradnju objekta u Beogradu, puštanje u rad svih sistema, njegovo testiranje, demontažu, trasnport i ponovnu montažu u Dubaiju.

– Nadamo se da ćemo uz podršku nadležnog ministarstva i drugih sponzora ovaj problem rešiti i da će Univerzitet u Beogradu dobiti priliku da se takmiči na ovom prestižnom takmičenju koje se održava u novembru ove godine – istakla je dr Sretenović.

 

source: Blic