Studenti Arhitektonskog fakulteta na Međunarodnom takmičenju u Dubaiju

September 12th, 2017.

Studenti Arhitektonskog fakulteta izborili su učešće na uglednom međunarodnom takmičenju u Dubaiju “Solar Decathlon Middle East” sa projektom solarne pustinjske kuće.

U konkurenciji 20 najprestižnijih fakulteta, studenti iz Srbije pokušaće na najbolji način da prikažu novi pogled na pitanje savremene, održive, zelene gradnje i energetske efikasnosti.

Studenti će tokom takmičenja morati da izgrade upotrebljivu, funkcionalnu i samodovoljnu kuću u pustinjskom ambijentu, a koja će pored predstavljanja žiriju, biti i demonstracioni paviljon za širu javnost koja će videti primenu novih tehnologija u građevinarstvu.

Prvi korak je predstavljanje makete solarne kuće u Dubaiju, u oktobru, sa 2000 izlagača iz celog sveta, a zahvaljujući podršci kompanije DHL, maketa će bezbedno stići na željenu lokaciju, navodi se u saopšetnju te kompanije.

“Projekat je izazovan i zanimljiv, koliko smo mogli upoznali smo se sa zemljom, narodom, klimom. Posle predstavljanja makete, sledi sklapanje kuće u Beogradu, verujemo da ćemo imati priliku da je prikažemo građanima, pa onda rasklapanje i odlazak na takmičenje”, kaže Nataša Ćuković Ignjatović, rukovodilac projekta i docent na Arhitektonskom fakultetu.

Prenos i makete, a pogotovo kuće je zahtevan i komplikovan proces a u tome će im pomoći DHL, koji će obezbediti komplikovan transport.

“I sam plasman u finale je sjajan uspeh, mnogo nam znači što ćemo se boriti protiv najprestižnijih fakulteta iz Bordoa, Ajndhovena, Napulja“, kaže Nataša Ćuković Ignjatović.

Solarna pustinjska kuća ima oko 80 kvadrata, predviđena je za stanovanje tri generacije ili šest osoba.

Veliki doprinos kompletnom timu sa Arhitektonskog fakulteta pružili su i profesori i diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinsakog, Šumarskog i FON-a.

source:brief.rs