Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018

October 6th, 2017.

Tim studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ostvario je izuzetan uspeh plasiravši se među 23 ekipe koje će imati priliku da realizuju svoje arhitektonsko rešenje solarnog paviljona na međunarodnom takmičenju Solar Decathlon Middle East 2018 u Dubaiju.

TIM ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU, FINALIST TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 – TWIST BOX, RAD U OKVIRU STUDIJSKE CELINE STUDIO M02 AT, 2016.

Projekat TWIST BOX je rađen u prolećnom semestru školske 2015/2016 u sklopu seminara i radionice uz Studio M02 AT, kao prva (kvalifikaciona) faza takmičenja, uz podršku i učešće grupe nastavnika, saradnika i doktoranata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Timovi koji će učestvovati na ovom prestižnom takmičenju zvanično su predstavljeni na Svetskom ekonomskom samitu (World Green Economy Summit – WGES) u Dubaiju, 05. oktobra 2016. Na svečanoj ceremoniji naš tim je predstavljao Nemanja Brzaković, student II godine Master akademskih studija Arhitektura.

PREDSTAVNICI TIMOVA FINALISTA TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 NA SVETSKOM EKONOMSKOM SAMITU – WGES, DUBAI, 2016.

Solar Decathlon Middle East 2018 je međunarodno studentsko multidisciplinarno takmičenje koje ima za cilj buđenje svesti o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata i svih benefita koji iz toga proizilaze. Krajnji cilj takmičenja je realizovanje multifunkcionalnog, energetski efikasnog i samoodrživog paviljona, koji koristi isključivo sunčevu energiju za svoje funkcionisanje. Učešće na konkursu zahteva kontinuirani dvogodišnji rad na razvoju projekta, izradi svih elemenata i komponenti, u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U završnoj fazi takmičenja timovi će izgraditi svoje kuće koje će biti otvorene za javnost u periodu tokom kojeg ih međunarodni žiri ocenjuje u 10 različitih kategorija (otud i naziv “dekatlon”).

U narednom periodu se očekuje dalji razvoj projekta od strane studenata Arhitektonskog fakulteta u saradnji sa studentima ostalih fakulteta Univerziteta u Beogradu i javnog i privatnog sektora.

U toku 2017. godine iz ove saradnje u Beogradu će osvanuti objekat koji predstavlja realizaciju studentskog projekta i koji će 2018. godine biti transportovan u Dubai, gde će stajati rame uz rame sa objektima ostalih univerziteta koji su obezbedili svoje mesto u ovom prestižnom takmičenju.

U prvoj fazi takmičenja naš univerzitet su predstvljali:

Tim Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

nastavnici: doc. dr Nataša Ćuković Ignjatović, doc. dr Ljiljana Đukanović, doc. dr Dušan Ignjatović

studenti Doktorskih akademskih studija: Nevena Lukić, Vladimir Bojović

studenti MASA-AT: Nemanja Brzaković, Tamara Kostić, Marina Mihailović, Ana Marija Golob, Saša Perišić, Iva Babović, Aleksandra Nikolić, Jovana Petković, Jelena Grozdanić, Goran Tomić, Jovana Laketić, David Jeremić, Vladimir Kuntić, Bojan Vasiljević.

Tim Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

doc. dr Željko Đurišić, asist. Dimitrije Kotur

TIM ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU, FINALIST TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 – TWIST BOX, RAD U OKVIRU STUDIJSKE CELINE STUDIO M02 AT, 2016.
DIZAJN RADIONICA U SALI 301, SA STUDENTIMA II GODINE MASA

Od početka ove školske godine, tim TWIST BOX je već počeo da raste i već sada se razvija tesna saradnja studenata, nastvanika i saradnika arhitektonskog, elektrotehničkog, mašinskog, tehnološkog i šumarskog fakulteta, te tokom ovog semstra očekujemo formiranje kvalitenog multidisplinarnog tima koji će raditi na ovom nesvakidašnjem projektu.

U narednom periodu tim studenata i nastavnika koji radi na razvoju rešenja održaće prezentaciju projekta na fakultetima Univerziteta u Beogradu i pozvati sve zainteresovane studente da se priključe daljoj realizaciji projekta i steknu praktična znanja i veštine na realnom projektu.

Pogledajte fotografije sa svečane prezentacije projekta na Arhitektonskom fakultetu 12. oktobra 2016. godine (Foto: M.Bulatović):

MAKETA PROJEKTA TWIST BOX
ČLANOVI MULTIDISPLINARNOG TIMA KOJI ĆE RADITI NA PROJEKTU TWIST BOX ZA FINALE TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018
NA PREZENTACIJI GOVORE: DOC. DR DUŠAN IGNJATOVIĆ, DOC. DR LJILJANA ĐUKANOVIĆ, DOC. DR NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ I STUDENT NEMANJA BRZAKOVIĆ.
TIM ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU, FINALIST TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 – TWIST BOX, RAD U OKVIRU STUDIJSKE CELINE STUDIO M02 AT, 2016.

source: Arhitektonski fakultet u Beogradu