Twist Box u emisiji Dnevnik 2 – RTS: Naši studenti u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju

February 15th, 2018.

Projekt solarne kuće, nazvan „Tvist boks“, koji su zajednički napravili studenti beogradskih fakulteta – Arhitekture, Elektrotehnike, Mašinstva i Tehnologije, ušao je u finale najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju. Kuća je prilagođena tradicionalnoj arapskoj kulturi življenja, ekološka je, energetski samoodrživa i digitalizovana. Srbija je sa ovim projektom prvi put na tom takmičenju.

„Tvist boks“ je porodična solarna kuća od 80 kvadrata za šest osoba, tri različite generacije. Prilagođena je pustinjskoj klimi – otporna na vlagu i može da izdrži jake peščane oluje i tropske temperature. Pored solarnog krova ima i toplotne pumpe i punjač za električni automobil.

Svaki od četiri fakulteta imao je svoj zadatak.

„Naš zadatak je prvo koncipiranje idejnog rešenja objekta… korišćenje pametnih sistema u arhitekturi, oblik fasade, sve to“, kaže Srećko Andrijanić, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

„Zadatak studenata sa Mašinskog fakulteta bio je postavljanje i projektovanje sistema klimatizacije i ventilacije kuće, kao i grejanje i sanitarne i tople vode za korišćenje“, objasnila je Milena Radovanović, studentkinja Mašinskog fakulteta u Beogradu.

„Naš zadatak je bio da pronađemo materijal od koga će biti napravljeni brisoleji i kako će precizno biti postavljeni. Našli smo firmu iz Srbije koja će da donira materijal“, dodao je Ivan Pešić, student Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

Kuću će ocenjivati u 10 kategorija – od toga koliko je energetski efikasna, koliko štedi energiju i vodu, do tehničkih rešenja koja unapređuju kvalitet života.

„Na ovom takmičenju studenti sami projektuju i realizuju kuće koje su zapravo kuće za budućnost, gde se isprobavaju inovativni pristupi nove tehnologije i nešto što očekujemo da će biti u komercijalnoj upotrebi u godinama koje dolaze“, rekla je Nataša Ćuković-Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

„Ovaj projekat je velika prilika za nas mlade studente da se oprobamo u projektovanju neke ovakve kuće koja je napredna. Takođe je i projekat na svetskom nivou dosta priznat i za dalje neke prilike za zapošljavanje“, smatra Andrej Črnila sa Mašinskog fakulteta.

Takmičenje „Solarni desetoboj Bliski istok“ je u novembru, a kuća treba da ostane u Dubaiju i predstavlja Srbiju.

„Plan je da ovi objekti koji budu napravljeni u Dubaiju ostanu do 2020. godine i da tamo budu izloženi na Ekspou. Nadamo se uspehu“, ističe se Ljiljana Đukanović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Objekt se može prilagoditi i našim uslovima pa se sa gradskim arhitektom dogovaraju o njegovom testiranju pre takmičenja.

„Naša ideja je da kuću sklopimo i montiramo ovde u Beogradu, da je pokažemo i našoj javnosti pošto tu ima raznih rešenja tehničkih i projektnih koje bi naša javnost prvi put mogla da vidi“, Nataša Ćuković-Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Пројекат има подршку Владе, али за његову реализацију треба доста новца па се траже привредници који ће студнтима помоћи да саграде кућу будућности.

source: RTS