TwistBOX na Dnevniku 2

February 15th, 2018.

„Твист бокс“ је породична соларна кућа од 80 квадрата за шест особа, три различите генерације. Прилагођена је пустињској клими – отпорна на влагу и може да издржи јаке пешчане олује и тропске температуре. Поред соларног крова има и топлотне пумпе и пуњач за електрични аутомобил.

Сваки од четири факултета имао је свој задатак.

„Наш задатак је прво конципирање идејног решења објекта, коришћења паметних система у архитектуру, облик фасаде, све то“, каже Срећко Андријанић, студент Архитектонског факултета у Београду.

„Задатак студената са Машинског факултета био је постављање и пројектовање система климатизације и вентилације куће као и грејање и санитарне и топле воде за коришћење“, објаснила је Милена Радовановић, студенткиња Машинског факултета у Београду.

„Наш задатак је био да пронађемо материјал од кога ће бити направљени брисолеји и како ће прецизно бити поствљени. Нашли смо фирми из Србије која ће да донира материјал“, додао је Иван Пешић, студент Технолошког факултета у Београду.

Кућу ће оцењивати у 10 категорија – од тога колико је енергетски ефикасна, колико штеди енергију и воду, до техничких решења која унапређују квалитет живота.

„На овом такмичењу студент сами пројектују и реализују куће које су заправо куће за будућност где се испробавају иновативни приступи нове технологије и нешто што очекујемо да ће бити у комерцијалној употреби у годинама које долазе“, рекла је Наташа Ћуковић-Игњатовић, доцент Архитектонског факултета у Београду.

„Овај пројекат је велика прилика за нас младе студенте да се опробамо у пројектовању неке овакве куће која је напредна. Такође је и пројекат на светском нивоу доста признат и за даље неке прилике за запошљавање“, сматра Андреј Чрнила са Машинског факултета.

Такмичење „Соларни десетобој Блиски исток“ је у новембру, а кућа треба да остане у Дубаију и представља Србију.

„План је да ови објекти који буду направљени у Дубаију остану до 2020. године и да тамо буду изложени на Експоу. Надамо се успеху“, истиче се Љиљана Ђукоановић, доцент Архитектонског факултета у Београду.

Објект се може прилагодити и нашим условима па се са градским архтектом договарају о његовом тестирању пре такмичења.

„Наша идеја је да кућу склопимо и монтирамо овде у Београду, да је покажемо и нашој јавности пошто ту има разних решења техничких и пројектних које би наша јавност први пут могла да види“, Наташа Ћуковић-Игњатовић, доцент Архитектонског факултета у Београду.

Пројекат има подршку Владе, али за његову реализацију треба доста новца па се траже привредници који ће студнтима помоћи да саграде кућу будућности.

source: RTS