Успех студената Машинског факултета у Дубаију

April 24th, 2018.

Тим студената Машинског факултета, који заједно са колeгама са Архитектонског, Електротехничког, Грађевинског и Технолошко-металуршког факултета ради на пројекту пустињске одрживе куће – Twist Box, учествовао је на радионици међународног мултидисциплинарног такмичења Solar Decathlon Middle East у Дубаију.

 

На овом такмичењу, које се одржава у новембру у Дубаију, учествује 21 тим из 15 земаља.

Пројекат је започет пре две године под руководством ментора и студената са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, а убрзо су им се прикључиле и колеге са Машинског, Електротехничког и Технолошко-металуршког факултета.

Током тродневне радионице, на којој су учествовали и представници водећих компанија и оцењивачи на такмичењу, разматране су досадашње активности на пројекту, наведено је на сајту факултета.

Универзитет у Београду, као и Машински факултет представљени су у најбољем светлу, а сам пројекат “Твист бокс” је оцењен као атрактиван и препознатљив.

 

“Све досадашње фазе нашег пројекта су оцењене позитивно, укључујући и део који обухвата термотехничке инсталације за који је задужен тим Машинског факултета који броји више од 10 мастер студената”, изјавила је менторка дела тима са Машинског факултета доцент Александра Сретеновић. 

Тим нажалост, како се наводи у саопштењу, и даље има озбиљних проблема са прикупљањем финансија које су неопходне за изградњу објекта у Београду, пуштање у рад свих система, његово тестирање, демонтажу, траснпорт и поновну монтажу у Дубаију.

“Надамо се да ћемо уз подршку надлежног министарства и других спонзора овај проблем решити и да ће Универзитет у Београду добити прилику да се такмичи на овом престижном такмичењу које се одржава у новембру ове године”, истакла је Сретеновићева.

На интернационалној радионици учествовали су студенти друге године мастер студија Термотехнике Андреј Чрнила, Јован Мијатовић и Стефан Милановић.

 

source: RTS